Wat is chiropractie?

De officiële definitie volgens de World Federation of Chiropractic:

Chiropractie is een medisch beroep dat zich bezighoudt met de diagnose, behandeling en preventie van stoornissen in het bewegingsapparaat en de effecten hiervan op het functioneren van het zenuwstelsel en de algemene gezondheid. Er is een nadruk op manuele behandeling, inclusief wervelmanipulaties en correcties.'

Chiropractie is een natuurlijke geneeswijze, die storingen in het functioneren van het zenuwstelsel probeert te herstellen. Dit wordt gedaan met gedoseerde, met de hand uitgevoerde, snelle bewegingen aan vooral de wervelkolom. Daarnaast is er aandacht voor o.a. spieren en de werking daarvan, andere gewrichten, oefeningen, dieet, stressbeheersing en (werk)houding.

Problemen kunnen ontstaan door zogenaamde blokkades van wervels of andere gewrichten in het lichaam, waarbij ze minder goed bewegen en functioneren. Dit vastzitten leidt tot irritaties van de structuren van de (wervel)gewrichten en de spieren en zenuwen daar omheen, met vele gevolgen, zoals uitstralingen in armen, benen of naar het hoofd (hoofdpijn). De theorieën en behandelmethodes van chiropractie zijn gebaseerd op de gangbare en aanvaarde medische kennis en literatuur. Er wordt altijd gewerkt vanuit het natuurlijk vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen. Op alle leeftijden, van jonge baby’s tot ouderen, kunnen mensen baat hebben bij chiropractie.