Klachten

Bij welke gezondheidsklachten biedt chiropractie uitkomst? De meeste klachten die een chiropractor behandelt betreffen rug, schouders en nek. Ook hoofdpijn, migraine, aangezichtspijn en tintelingen of gevoelloosheid in armen en benen komen veel voor. Pijn en stijfheid door bijvoorbeeld artrose (slijtage) kunnen doorgaans sterk verminderen met een chiropractische behandeling. Ook vrouwen met lage rugpijn tijdens de zwangerschap of menstruatiepijn kunnen baat hebben bij chiropractische begeleiding.

Ook klachten buiten de wervelkolom kunnen behandeld worden: spierklachten en gewrichtspijnen, bijvoorbeeld van de ellebogen (tennisarm), knieën, enkels en voeten. Zelfs kan soms bij artritis pijnverlichting en functieverbetering van de gewrichten bereikt worden met behulp van een chiropractische behandeling.

Omdat de organen en weefsels in het lichaam een ongestoorde zenuwtoevoer nodig hebben om goed te functioneren is het niet moeilijk te begrijpen dat veel verschillende functiestoornissen in het lichaam gunstig kunnen reageren op chiropractie. Dit geldt bijvoorbeeld ook bij "vagere" klachten zoals duizeligheid, vermoeidheid en lusteloosheid: niet zelden is daarvoor een oorzaak in de wervelkolom aan te wijzen.

Uitgebreide informatie over diverse klachten:

Artrose

Artrose, ook wel slijtage of degeneratie genoemd, is een gewrichtsaandoening die ontstaat door het natuurlijke verouderingsproces of door een versneld verouderingsproces. In het verouderingsproces neemt de ruimte in het gewricht af, vermindert de hoeveelheid kraakbeen en ontstaan er veranderingen (haakvorming) aan het bot. De tussenwervelschijf, de ruimte tussen de wervels, wordt dunner. Dit proces komt vaak voor laag in de onderrug en in de nek. Het proces kan worden versneld na een trauma, bijvoorbeeld een whiplash.

Door de veranderingen in de wervels in de onderrug en nek kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals stijfheid of pijn. Tevens kan pijn en tintelingen in de armen of benen ontstaan. De pijn wordt vaak veroorzaakt door stijfheid in de gewrichten. Tintelingen en pijn kunnen ontstaan doordat zenuwen in de nek en onderrug door ruimtegebrek geïrriteerd raken.

Beweging is een goede remedie tegen artrose, vandaar dat de chiropractor zal proberen de nek beter te laten bewegen met behulp van mobiliserende of manipulerende technieken. De artrose zelf kan de chiropractor niet verhelpen, maar door de artrose gaan gewrichten minder goed functioneren en deze beperkte functie geeft pijnklachten. Vaak zie men dat na een relatieve pijnvrije periode de klachten langzaam weer toenemen. Dit komt omdat de functie van de gewrichten is veranderd door de artrose en dat gewrichten weer minder goed gaan functioneren. Zelf in beweging blijven is ook een belangrijk aspect om de stijfheid enigszins te verminderen.

Blessures

Algemeen

Beweging is over het algemeen goed om klachten in het lichaam te voorkomen. Jong en oud kunnen op een eigen niveau in beweging blijven of sporten. Blessures kunnen echter tijdens het sporten plotseling ontstaan door bijvoorbeeld een verrekking van koude spieren, maar kunnen ook geleidelijk ontstaan door het gebruik van verkeerde materialen (zoals schoenen of racket). Sommige activiteiten zijn blessuregevoeliger dan andere. Dit is in het bijzonder afhankelijk van:

 • De houding waarin men bezig is.
 • De snelheid waarmee iets gebeurt.
 • Coördinatie.
 • Materialen.
 • Contact met anderen.

Oorzaken

Om goed te kunnen functioneren met sport en andere activiteiten is het van belang dat het lichaam optimaal functioneert. Dit geldt voor de beweeglijkheid van alle gewrichten in het lichaam, maar ook de aansturing van de spieren is van groot belang. Het functioneren van het zenuwstelsel wordt sterk beïnvloed door het functioneren van de wervelkolom. Als een spier niet goed wordt aangestuurd door het zenuwstelsel dan kan deze spier niet zo snel reageren als zou moeten. Dit leidt vaak tot blessures.

Behandeling

De meeste sportspecifieke klachten kunnen goed door de chiropractor behandeld worden. Het belangrijkste in de behandeling is natuurlijk het achterhalen van de oorzaak van de klacht. Uiteraard wordt ook ingegaan op oorzaken die door eventueel verkeerde materialen veroorzaakt zijn.

Het optimaal functioneren van de wervelkolom is essentieel voor het voorkomen van blessures. Chiropractoren worden echter ook opgeleid in het behandelen van klachten aan andere gewrichten. Zo worden bijvoorbeeld bewegingsbeperkingen in enkels als gevolg van een verstuiking en bewegingsbeperkingen in schouders tengevolge van schouderontstekingen vaak met goed resultaat door chiropractoren behandeld.

Bovenrug

Klachten aan de bovenrug

Pijn in de bovenrug komt veel voor en kan zich op verschillende manieren uiten, o.a. door rugpijn, een stijve rug of pijn op de borst. Ook kunnen er gerelateerde klachten ontstaan in de nek of hoofdpijn. De meeste mensen met bovenrugklachten hebben pijn tussen de schouderbladen, maar pijn in de borst of uitstralende pijn in de armen kan ook het gevolg zijn van een probleem in de bovenrug. Soms lijken de verschijnselen op hartklachten en dat veroorzaakt nogal eens ongerustheid. Hoesten, niezen en ademhalen kan pijnlijk zijn. De chiropractor kan nagaan of de klachten samenhangen met een rugprobleem.

Oorzaken

Rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Pijn in de bovenrug ontstaat meestal geleidelijk, als gevolg van een verkeerde houding, herhaaldelijk eenzijdig gebruik van de armen en veel boven het hoofd werken. Een enkele keer heeft pijn in de bovenrug een plotselinge oorzaak, zoals vertillen of een verkeerde beweging.

De pijn heeft te maken met een verkeerde stand van de wervels en ribben. Spieren worden extra belast, er ontstaat irritatie in de wervelgewrichten en ook omliggende zenuwen raken geïrriteerd. Deze zenuwirritatie veroorzaakt soms uitstraling en pijn op de borst, terwijl vaak ook verkrampte spieren ontstaan.

Hoofdpijn

Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn, migraine en aangezichtspijn. Verschillende soorten hoofdpijn die zich op verschillende manieren uiten, bijvoorbeeld kloppende pijn in een deel of in het hele hoofd, stekende pijn, een bandgevoel om het hoofd, etc.

Tevens kunnen patiënten last hebben van een stijve nek, een zeurende of brandende pijn net onder de schedel of ter hoogte van de nek-schouderlijn. Soms straalt de pijn uit naar de schouders of gaat het gepaard met hoofdpijn, migraine, duizeligheid of tintelingen en pijn in de armen.

Een chiropractische behandeling kan veel hoofdpijnklachten verhelpen of verminderen.

Lage rug

Algemeen

Pijn in de lage rug komt heel veel voor. Maar liefst 80% van de bevolking zal tenminste één keer in het leven lage rugpijn krijgen. Problemen in de lage rug kunnen zich op verschillende manieren uiten. Veel mensen klagen over een zeurende pijn of een stijve rug. De pijn kan ook gevoeld worden als een zenuwpijn (bijv. uitstralend naar de benen). Om te begrijpen hoe rugpijn ontstaat moet men eerst meer weten over de anatomie van de lage rug.

Anatomie

De lage rug bestaat uit 5 lendewervels. Tussen elk van deze wervels zit een tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf fungeert als schokdemper. Aan de achterzijde worden de wervels verbonden met elkaar door middel van twee gewrichten, één gewricht aan de linker zijde en één gewricht aan de rechter zijde. Langs de wervelkolom lopen verschillende spieren, welke er onder andere voor zorgen dat we rechtop kunnen blijven zitten, staan en kunnen bewegen.

Het bekken vormt de basis waar de wervelkolom op rust en draagt het lichaamsgewicht. Het bekken bestaat uit een centraal driehoekig gedeelte (het heiligbeen) dat een gewricht vormt aan weerszijden met de twee heupbeenderen. Deze gewrichten worden door sterke banden bij elkaar gehouden. Dit worden de sacro-iliacale gewrichten (SI gewrichten) genoemd.

Klachten

De klachten die ontstaan in de onderrug zijn afhankelijk van de structuur waar het probleem optreedt. De spieren, gewrichten en tussenwervelschijven ter hoogte van de lendewervels kunnen ieder afzonderlijk klachten veroorzaken. Ondanks dat klachten vrijwel identiek kunnen lijken, zijn de oorzaken vaak verschillend. Een goede diagnose is dus erg belangrijk. Aangezien verschillende oorzaken ook vaak verschillende behandelingen vereisen, moet er voldoende tijd worden uitgetrokken tijdens het onderzoek. Een chiropractor is opgeleid om de specifieke oorzaak op te sporen en vervolgens accuraat te behandelen.

Oorzaken

Lage rugpijn of bekkenpijn kan geleidelijk of plotseling ontstaan.
Geleidelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld:

 • Weinig afwisseling in de houding en weinig beweging (zoals bij bureauwerk).
 • Verkeerde of eenzijdige belasting (zoals een zware tas over één schouder).
 • Natuurlijke veroudering van het kraakbeen in de nek (ook wel artrose, slijtage of degeneratie genoemd).
 • Spanning, stress, vermoeidheid, ziekte, kou, vocht enzovoort.
 • Veranderingen van de hormoonspiegel in een zwangerschap, waardoor banden slapper worden.

Plotselinge oorzaken zijn bijvoorbeeld:

 • Een verkeersongeval.
 • Een verkeerde beweging of verdraaiing, zoals bijvoorbeeld bij spitten in de tuin of een buk-draaibeweging (bijvoorbeeld door iets uit de kofferbak te tillen).

Nekklachten

Oorzaken

Nekklachten kunnen geleidelijk of plotseling ontstaan. Geleidelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld:

 • Weinig afwisseling in houding en weinig beweging (zoals bij bureauwerk).
 • Verkeerde of eenzijdige belasting (zoals een zware tas over één schouder).
 • Natuurlijke veroudering van kraakbeen in de nek (ook wel artrose, slijtage of degeneratie genoemd).
 • Spanning, stress, vermoeidheid, ziekte, kou en vocht.

Plotselinge oorzaken zijn bijvoorbeeld:

 • Een verkeersongeval. Dit kan leiden tot een whiplash.
 • Nekspieren kunnen plotseling verkrampen door een snelle of verkeerde beweging of verdraaiing, door een verkeerde slaaphouding, tocht of door een infectie aan het oor of de luchtwegen.

Whiplash

Whiplash is een snelle, plotselinge beweging van nek en hoofd bij een verkeersongeluk of een val. De beweging die een whiplash kan veroorzaken kan zowel van voor naar achter, als van achter naar voor of zijwaarts zijn. De beweging kan letsel veroorzaken aan wervels en zachte weefsels (spieren, pezen, zenuwen) in de nek. Deze beschadigingen zijn vaak niet op röntgenfoto's zichtbaar.

Een whiplash trauma kan onder andere leiden tot de volgende klachten: nekpijn, hoofdpijn, concentratieverlies, vermoeidheid, geheugenverlies, dubbel zien of minder goed scherp kunnen stellen, stijfheid in de nek, tintelingen in de vingers of armen. Deze en andere nare gevolgen kunnen soms pas maanden na het ongeval tot uiting komen. Niet alleen de aard, maar ook de ernst van de klachten varieert sterk. Het merendeel patiënten is binnen een maand hersteld, maar soms zijn de gevolgen zo ernstig dat een whiplash trauma tot arbeidsongeschiktheid leidt.

De chiropractor kan helpen met het herstellen van de beweeglijkheid van de nekwervels, zodat de spieren, pezen en andere weefsels zo goed mogelijk kunnen herstellen. Dit kan tot volledig herstel leiden. Soms blijven bepaalde klachten ook na een chiropractische behandeling aanwezig, echter vaak in verminderde mate.